Εδώ, μπορείτε να βρείτε κοινά ερωτήματα και απαντήσεις, για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε, εάν η ψυχοθεραπεία είναι μία καλή επιλογή για εσάς, πώς να επιλέξετε θεραπευτή/τρια, και να λύσετε γενικότερες απορίες.
Η Συμβουλευτική και η Ψυχοθεραπεία είναι θεραπείες «ομιλίας», συζήτησης, αφήγησης. Τόσο οι Σύμβουλοι όσο και οι Ψυχοθεραπευτές παρέχουν υπηρεσίες στήριξης και θεραπείας για μία ευρεία γκάμα συναισθηματικών και ψυχολογικών θεμάτων και προβλημάτων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της Συμβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας, με την πρώτη να εστιάζει σε προβλήματα που αναδύονται σε περιόδους κρίσεων, και με τη δεύτερη να επικεντρώνεται σε προβλήματα που βιώνονται μακροπρόθεσμα. Παρόλα αυτά, υπάρχει διαφωνία στο επιστημονικό πεδίο για το αν όντως πρόκειται για δύο διακριτές θεραπείες. Ωστόσο, είτε επιλέξετε Σύμβουλο είτε Ψυχοθεραπευτή, το σημαντικό είναι να επιλέξετε εκείνον ή εκείνη που θα σας ταιριάζει. Ο πιο σημαντικός, ίσως, παράγοντας που θα καθορίσει εάν η θεραπεία είναι ωφέλιμη, είναι το αν θα δημιουργηθεί μία καλή σχέση με τον θεραπευτή/την θεραπεύτριά σου. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθετε άνεση, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, και ότι λαμβάνετε σεβασμό.
Οι περισσότεροι επιλέγουν να μιλήσουν σε ψυχοθεραπευτή/τρια, όταν βιώνουν αφόρητα και δυσβάσταχτα πλέον συναισθήματα, όταν η ζωή τους παίρνει μία αρνητική τροπή και νιώθουν ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας, σε αυτές τις περιστάσεις, και σε αρχικό χρόνο, είναι η σταθεροποίηση και η αποτροπή κάθε άμεσης απειλής. Στην πορεία, βέβαια, και εφόσον αυτό επιτευχθεί, πολλοί ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν βαθύτερα υποκείμενα αίτια και επιλέγουν να ξεκινήσουν μακροπρόθεσμη ψυχοθεραπεία για να τα διερευνήσουν Άλλα θέματα που οδηγούν στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή/της ψυχοθεραπεύτριας είναι συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν εντοπίσει, όπως αϋπνία, άγχος, αναβλητικότητα, συναισθήματα λύπης, προβλήματα στη δουλειά, στον γάμο, και επιθυμούν να μάθουν νέους τρόπους διαχείρισής τους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βραχυπρόθεσμη θεραπεία, ή και μακροπρόθεσμη, εάν αποκαλυφθούν πάλι βαθύτερα αίτια, και το άτομο επιλέξει να ξεκινήσει ένα μακρύτερο ταξίδι για τη διερεύνησή τους. Επίσης, αρκετοί επιλέγουν την ψυχοθεραπεία ως μέσο εξέλιξης, για να αναπτύξουν την αυτογνωσία και την ενορατικότητά τους, να κατανοήσουν την επίδραση του παρελθόντος στο παρόν, τα ενδόμυχα συναισθήματα και τις συγκρούσεις, τις νοητικές και συναισθηματικές διεργασίες, και να εντοπίσουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς, σκέψεων, συναισθημάτων και αντιλήψεων που ξεκινούν από νωρίς στη ζωή τους και επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούν ως ενήλικες. Ο στόχος είναι να ανακαλύψουν σημαντικά κομμάτια του παζλ του εαυτού τους και να τα αναδιοργανώσουν, έτσι ώστε να προκύψει μία περισσότερο λειτουργική και θετική εικόνα του εαυτού, να μπορούν να επιλύουν αποτελεσματικότερα προβλήματα, και να διαχειρίζονται συναισθήματα και συγκρούσεις. Επιπρόσθετα, η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμη και βοηθητική σε σοβαρότερες διαταραχές, βοηθώντας τα άτομα να ανακουφιστούν από δυσβάσταχτα συναισθήματα, να βελτιώσουν την ευημερία τους, και να αυξήσουν την λειτουργικότητά τους.
Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που «φέρω» είναι η συνθετική ψυχοθεραπεία. Πρόκειται για μία προσέγγιση που ολοένα κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος, καθώς διέπεται από την αρχή ότι το κάθε άτομο και η κάθε συνθήκη είναι διαφορετική, και καμία προσέγγιση από μόνη της δεν μπορεί να ταιριάζει ή δεν είναι επαρκής σε όλους. Συνδυάζοντας στοιχεία από διαφορετικές θεωρητικές σχολές και έρευνα, θεραπευτικές μεθόδους και εργαλεία, η Συνθετική Ψυχοθεραπεία θεωρώ ότι καθίσταται πιο ευέλικτη και προσαρμόσιμη στις μοναδικές ανάγκες και στόχους του ατόμου.
Στις συνεδρίες συχνά διερευνώνται καταστάσεις και συνθήκες που σε δυσκολεύουν, το τι αισθάνεσαι ή σκέφτεσαι για πρόσωπα και καταστάσεις, πώς συμπεριφέρεσαι, παρελθοντικές εμπειρίες, τωρινές σχέσεις, και θέματα που αναδύονται στις συνεδρίες. Συνήθως η ψυχοθεραπεία ξεκινάει με γνωριμία και συζήτηση για τους λόγους αναζήτησης θεραπείας. Μετά από την αρχική αξιολόγηση, ο θεραπευτής/η θεραπεύτρια μαζί με τον πελάτη διαμορφώνουν ένα πλάνο που περιλαμβάνει τους στόχους και τις διαδικασίες της θεραπείας, το πρόγραμμα των επισκέψεων και μία εκτίμηση του αριθμού των απαραίτητων συνεδριών. Το πλάνο αυτό φυσικά μπορεί να αναπροσαρμοστεί στην πορεία, έπειτα από επαναξιολόγηση. Συχνά ερωτήματα μίας πρώτης συνεδρίας είναι: Η πρώτη συνεδρία είναι διερευνητική και για εσάς. Δεν ταιριάζουν όλοι οι ψυχοθεραπευτές/ψυχοθεραπεύτριες σε όλους/όλες, και είναι μία ευκαιρία για να δείτε εάν υπάρχει ένα σωστό ταίριασμα και οι απαραίτητες συνθήκες, όπως σεβασμός, αποδοχή, συναισθηματική ασφάλεια, και άνεση. Φυσικά, για κάποιες από αυτές τις συνθήκες απαιτείται χρόνος για να αναπτυχθούν, ωστόσο, πιθανών να μπορείτε ήδη να αναλογιστείτε εάν υπάρχει χώρος για το «ξετύλιγμά» τους.
Εκτός από συναισθήματα ανακούφισης, χαράς, ευεξίας, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και δυσφορικά συναισθήματα, εφόσον η ψυχοθεραπεία «ψαχουλεύει», προκαλεί, ανασκευάζει, αμφισβητεί. Στην ψυχοθεραπεία αναδύονται συναισθήματα που έχουν απωθηθεί και καταπιεστεί, αντιμετωπίζονται θέματα που αποφεύγονταν, συνειδητοποιούνται καταστάσεις, αμφισβητούνται εδραιωμένες αντιλήψεις, και αλλάζουν μοτίβα συμπεριφοράς, προκειμένου να υπάρξει ενόραση και εξέλιξη. Έτσι, μπορεί να βιωθούν αρνητικά συναισθήματα, αλλά η βίωση του συναισθήματος είναι καθαρκτική. Επιτυχημένη ψυχοθεραπεία δεν σημαίνει βιώνω μόνο θετικά συναισθήματα, αλλά διαχειρίζομαι καλύτερα την ευρεία γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων.
Συνήθως, οι συνεδρίες γίνονται μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν 50 λεπτά. Ωστόσο, η συχνότητα και η διάρκεια μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και τους στόχους του κάθε ατόμου.
Η ιδιωτικότητα του ατόμου και η εχεμύθεια είναι υπέρτατης σημασίας για μία θετική θεραπευτική σχέση. Καμία πληροφορία δεν δίνεται για εσάς χωρίς την συναίνεσή σας, εκτός και αν ζητηθεί νομικά. Εξαίρεση αποτελεί η πρόθεση βλάβης στον εαυτό σας ή σε κάποιον άλλον.